Droner i landbruget ser det usynlige

Det der engang lignede noget fra en fjern fremtid er i dag vigtige redskaber i industrien. Også dansk landbrug har taget ’fremtiden’ til sig, og er i dag i gang med at implementere moderne teknologi som daglige ressourcer.

Læs bare hvordan drone inspektion er blevet et værdifuldt redskab hos landmanden.

Når data giver plusser på bundlinjen

Når man anvender droner på sin mark, er det langt fra blot for at flyve over og sikre sig at alting ser godt ud. Dronerne kan tage et spadestik mere og forsyne landmanden med realtidsdata, som kan buges til at sikre optimale forhold for afgrøderne.

Har der f.eks. været en periode med heftig regn? Hvorfor så ikke sende dronen ud for at filme marken, og fortælle hvor afgrøderne står under vand – og hvor stor skaden er.

Men dronerne bruges langt fra kun til at vurdere skader fra regn eller andet. De kan nemlig udgøre at vigtigt værn, når de flyver ud og analyserer marken med deres multispektrale kamera. Dronerne er i stand til at filme, så landmanden kan se, hvor der f.eks. mangler gødning – til glæde for både optimering og miljøeffektivisering af planteproduktionen.

Fra luften kan dronen identificere ukrudt som skal fjernes, drænforhold samt planternes generelle sundhedstilstand. Sidstnævnte kan lade sig gøre via ” droneoverflyvning som aflæser markens fotosyntese” (kilde: https://planteinspektion.dk/mark).

Det åbner for yderligere teknologisk sammenspil, som kan optimere planteproduktionen.

Kan samarbejde med landbrugsmaskinerne

Data er i sig selv et fremragende redskab, som tillader landmanden at sætte ind og optimere på sin mark. Og fordi data nu kan fodres ind i landbrugsmaskinen, oplever landmanden et værdifuldt værktøj, som har mange fordele. Dette foregår ved at fodre maskinernes GPS-terminal med de informationer, som er hentet af dronen.

Med afsæt i disse data kan landmanden udarbejde et såkaldt tildelingskort, som forsyner afgrøderne med de helt rette doseringer.

Det betyder, at landmanden får mest muligt ud dem – samt at han sparer penge ved ikke at overdosere. Samtidig er det med til at holde ekstra mængder gødning m.m. fra marken, hvilket er gode nyheder for miljøet.