Få et sundt indeklima i din bolig

Oplever du ofte dug og kondens på vinduerne i din bolig? Det kan først og fremmest være irriterende og besværliggøre vinduernes funktion, men i nogle tilfælde kan det rent faktisk være ødelæggende for dit hjem. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du sikrer et godt indeklima i din bolig.

Vurdér skaden

Hvis du har gamle vinduer, skal du være ekstra opmærksom, da der er fare for at der går råd i træværket. Hvis det går rigtig galt, kan der med tiden komme svamp, som kan beskadige din bolig og ødelægge indeklimaet.

Overvejer du at udskifte dine vinduer? Så kan du med fordel tjekke SparVinduer ud, hvor du finder et stort udvalg af vinduer til skarpe priser.

Derfor dugger dine vinduer

Dug og kondens er resultatet af luftfugtighed, der opstår på overflader, når varme og kulde møder hinanden. Dug samler sig udefra og sidder derfor på den ydre side af dine vinduer. Generelt er dette et tegn på, at dine vinduer virker og holder kulden ude af hjemmet og varmen inde. Hvorimod kondens samler sig indefra og generelt set er et dårligt tegn i din bolig.

Forskellige former for dug

Der findes hele tre forskellige former for dug, som kan opstå på dine vinduer:

  • Dug mellem rudestykker
  • Dug på ydersiden af vinduet
  • Dug på indersiden af vinduet

Dug på ydersiden bør ikke give anledning til bekymring. Men har du derimod kondens på indersiden eller mellem rudestykker, bør du komme til bunds i sagen. Alt afhængigt af hvilken type vindue du har, kan disse former for dug opstå i forskelligt omfang. Derudover er typen af dug og vindue afgørende for, hvordan du skal behandle det.

Gode råd mod dug

Der findes mange gode råd til, hvordan du kommer af med dug på dine vinduer. Her er en liste med forskellige brugbare råd:

  • Luft ud i hjemmet 3 gange dagligt i 5-10 minutter af gangen
  • Fjern planter fra vinduet
  • Tør ikke vasketøj indendørs uden udluftning
  • Placér en radiator under vinduet
  • Benyt ventilator på badeværelset og emhætte i køkkenet
  • Sørg for at luften kan cirkulere i dit hjem

Fugt og indeklima

Et menneske afgiver i gennemsnit 1 liter væske i døgnet gennem respiration og sved. Dette bidrager naturligvis til luftfugtigheden i din bolig, især i soveværelset, hvor du opholder dig i mange timer af gangen. Derfor er det også helt normalt, hvis der forekommer dug på dine ruder eksempelvis om morgenen i dit soveværelse.

Det skal du være opmærksom på

Dog skal du være opmærksom på, hvis duggen driver ned af vinduet og danner små samlinger af vand på vindueskarmen eller mellem ruderne. Den slags fugt kan lede til husstøvmider, råd og skimmelsvamp.

Det siger sig selv, at råd, skimmelsvamp og husstøvmider er dårligt for din bolig, men det kan også påvirke dit helbred, især hvis du har allergi.

Opnå optimal luftfugtighed

Den optimale luftfugtighed i hjemmet og på arbejdet ligger et sted mellem 30% og 60%. Hvis luftfugtigheden når over 60%, kan bakterier og virus forblive luftbårne i længere tid.

Mange er af den fejlagtige overbevisning, at folk er mere syge om vinteren grundet den lavere temperatur. Men i virkeligheden er det fordi, at vi tilbringer mere tid indendørs, hvor sygdom har lettere ved at sprede sig via luften.

Kondens om vinteren

Det kan også være, at du kun oplever problemer med kondens på dine vinduer om vinteren, hvor temperaturforskellen indenfor og udenfor er størst. Det kan være en god idé at observere hvilken tid på året, der opstår dug eller kondens på dine vinduer, samt om det kun forekommer om morgenen eller hele dagen.

Det kan på denne måde være behjælpeligt, for at du bedre kan vurdere, hvor sæsonbestemt problemet er. Derefter bør du undersøge indeklimaet i din bolig og dit vindue. Således kan du komme frem til, hvorvidt det er tid til blot at lufte ud eller om der skal købes nye vinduer.