Leje eller køb af kran til industri

En af de store diskussioner inden for tungere industri, har i mange år været, hvorvidt det er mest fordelagtigt at leje eller eje sin egen maskinpark.

Umiddelbart lyder det straks mest interessant at eje sin egen. Men foruden at have store omkostninger som indgangsbarriere, er der så andet at være opmærksom på? Det vil vi se på her.

Fordele og ulemper ved at eje sin maskinpark

Der er store fordele ved at eje sin egen maskinpark. For det første har man altid øjeblikkelig adgang til sine maskiner.

Ligeledes har man mulighed for at skræddersy sit udstyr til de kernekompetencer, man arbejder indenfor. Det betyder, man kan opnå en høj grad af specialisering, som måske kun lader sig gøre ved at tilpasse eget indkøbte udstyr.

Et andet plus er den store signalværdi, der følger med at have sine egne maskiner. Ved at sætte navn og logo på dem, brander man sit firma som en stor spiller på markedet. Det kan ikke bare give nye kunder, men være en vigtig selvforstærkende effekt.

Ulemperne er dog, at man skal have mange penge til rådighed, for at man kan investere i sine egne tunge maskiner. Det kan gøre det umuligt for nogle, mens andre må acceptere, at de vækster med små skridt.

I den forbindelse er det naturligvis muligt at købe brugt maskinel, hvormed man sænker indgangsbarrieren fra omkostninger og måske kan erhverve sig flere gode maskiner.

I Danmark findes der et flot udbud af brugte maskiner, der stadig har årevis af arbejdskraft tilbage.

Fordele og ulemper ved at leje maskinpark

De helt store fordele ved at leje, er at man ikke har samme dyre indgangsbarriere. Men derudover, er der også en anden fleksibilitet i at leje. Det betyder, man lettere kan udskifte produkter, hvis der opstår nye behov. Skal du f.eks. leje en kran til en stor løfteopgave, kan du blot gøre det. Læs mere her.

Samtidig er man ikke ansvarlig for vedligeholdelsen og kan få skiftet dele uden af tænke på omkostningerne. Skal dine hydraulikslanger skiftes elle dit wirehejs vedligeholdes? Så bliver der taget hånd om dette.

Ulempen ved at leje er dog, at det kan foregå på længere kontrakter og at det kan være mere tidskrævende at skaffe adgang til en ny maskine, man måske står og mangler akut.

Konklusion: et spørgsmål om behov

Hvad end man skal eje eller leje, forbliver et spørgsmål om behov – og muligheder.

Er man en mindre virksomhed, er det en god start at leje materiel. Er man en stor spiller, er der mange fordele i at have sit eget udstyr og skilte med sit eget virksomhedsnavn.