Bliv klogere på psykoterapi

Vores mentale sundhed er i dag vigtigere end nogensinde før. Vi ved, at vi ikke kan og skal klare alting selv, og det er her psykoterapeuter kan yde en stor hjælp, så vi kan komme godt videre i livet. I denne artikel har vi fokus på psykoterapi og hvordan det kan hjælpe os.

Hvad er psykoterapi?

Psykoterapi er en fællesbetegnelse for forskellige former for terapi, der består i at hjælpe patienter med psykiske problemer ved hjælp af psykologiske metoder. Psykoterapi handler i bund og grund om at hjælpe mennesker igennem livets svære perioder og lære dem at komme videre, når det hele virker meningsløst. Psykoterapi kan dog også hjælpe mennesker, der ikke er i krise, men som godt kunne tænke sig at lære mere om sig selv og udvikle sig til det bedre.

Hvad er forskellen på psykoterapeuter, psykologer og psykiatere?

Psykoterapeuter, psykologer og psykiatere er nært beslægtede, idet de alle beskæftiger sig med menneskets mentale sundhed. Der er dog også forskelle mellem disse titler.

Psykoterapeuter tager udgangspunkt i samtalen og fokuserer på at finde og bearbejde de tanker, følelser og handlinger, som personen oplever som et problem. Psykoterapeuter har igennem deres uddannelse gennemgået egenterapi, de er uddannet enten psykologer, læger psykiatere eller endda pædagoger og har en efteruddannelse inden for psykoterapi. Psykoterapeuter uddannes ikke til at tackle svære sindslidelse eller stille diagnoser.

Psykologer tager også udgangspunkt i samtalen, men de er også uddannet til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme. Psykologer kan dog ikke udskrive medicin. Psykologer har en universitetsuddannelse i psykologi og eventuelt en eller flere specialer inden for psykologiske retninger.

Psykiatere er læger med en specialuddannelse i psykiatri. De er ofte specialiserede inden for et særligt område af psykiske sygdomme. Psykiatere kan udskrive medicin, og de arbejder ofte med personer med svære psykiske lidelser som f.eks. skizofreni eller personlighedsforstyrrelser. Psykiatere har mulighed for at tage en efteruddannelse i psykoterapi.

Hvad går psykoterapi ud på?

Psykoterapi er samtaleterapi, og det betyder, at der ved hjælp af samtaler fokuseres på at identificere og derefter ændre i mønstre og mekanismer, der ligger bad visse symptomer. Man prøver altså at italesætte og arbejde med tanker, følelser og handlinger, der før, at man f.eks. bliver stresset, trist eller angst.

Hvorfor går man til psykoterapeut?

Der kan være mange forskellige grunde til, at man vælger at søge hjælp hos en psykoterapeut. Mange vælger at opsøge en psykoterapeut, fordi der er noget i livet, der går dem på. Det kan f.eks. være, at de døjer med angst, depression, stress, generthed eller mindreværdsfølelser. Nogle gange kan det dog også være en traumatisk oplevelse, en krise eller andre årsager, der giver behov for psykoterapi.