Hvad er en LEI-kode, og har du brug for en?

Vi lever i en globaliseret verden, og mange aspekter af livet går på kryds og tværs af landegrænser. Står du og har en virksomhed, som har kunder eller importerer fra udlandet, så kan du nok nikke genkendende til den globaliserede verden, vi lever i, og de præmisser, som globaliseringen kommer med for virksomheder.

For eksempel er en LEI-kode værd at overveje, men hvordan kan man overveje noget, som man ikke er sikker på hvad er? Herunder kan du læse mere om LEI-koder og finde ud af, om du har brug for en.

Identifikation af din virksomhed eller juridisk enhed

hvad er en lei kode? En Legal Entity Identifier, også kaldet en LEI-kode, er en kode som anvendes til at identificere virksomheder og juridiske enheder. Den fungerer på samme måde som et CVR-nummer, men anvendes i EU og andre dele af verdenen. Så du kan sammenligne det med et globalt CVR-nummer.
Særligt skal LEI-koder anvendes, når din virksomhed eller juridiske enhed udfører finansielle transaktioner eller handler med værdipapirer.

Du betaler for en LEI-kode årligt. Den består af både bogstaver og tal, som kan identificere din virksomhed. Koden har til formål at bringe mere gennemsigtighed til finansielle systemer og transaktioner, og den anvendes blandt andet til at forhindre hvidvask og økonomisk svindel.

Hele målet med LEI-koden er at skabe et globalt system, som kan bruges på tværs af alle landegrænser og markeder.

Har du brug for en kode, og sådan ansøger du

Alle juridiske enheder og virksomheder, som beskæftiger sig med finansielle transaktioner og værdipapirer, skal have en LEI-kode. Det vil sige både virksomheder, fonde, organisationer, foreninger, banker, forsikringsselskaber og så videre skal bruge en LEI-kode.
Din bank skal altid registrere din kode, før der kan udføres værdipapirer på dine vegne. Så uanset om du har et CVR-nummer i Danmark eller ej, så skal du bruge en LEI-kode, hvis din virksomhed eller juridiske enhed handler med aktier, obligationer eller andre former for værdipapirer.

Du kan ansøge om en LEI-kode online, hvor LEI Services klarer ansøgningen for dig. Følg linket længere oppe for at komme direkte ind på deres hjemmeside. Du skal blot indtaste dit CVR-nummer og bekræfte din data, og så vil LEI Services sende din ansøgning afsted på dine vegne.
Dermed går det hurtigt og fejlfrit, så du hurtigst muligt modtager din LEI-kode. Det kan tage mellem et par minutter og et par dage. Herefter kan der gå op til 24 timer, før banken har indhentet dine oplysninger og registreret din kode.