Lad ikke praktisk madlavning afholde dig fra at have venner og bekendte på besøg

Det kan godt være svært at holde store selskaber, når det f.eks. er hverdag eller når man har haft en lang stresset uge på job eller på studiet. Derfor kan det være en rigtigt god idé ikke at lade sig begrænse af, at man ikke kan overskue at stå med en stor omgang madlavning.

Det handler om en kultur

Det har været en kultur særligt blandt den ældre del af befolkningen, at man er vært på en bestemt måde, når man får gæster. Mange sætter en stor ære i at lave noget godt mad, som gæsterne kan nyde, når de kommer på besøg. På den måde bliver man den, der står for det hele, og gæsterne kan komme og hygge sig i godt selskab. Der har imidlertid vist sig en tendens blandt de lidt yngre, hvor man i højere grad deler madposten ud. Det kan der være mange grunde til bl.a. at mange af de yngre studerer, så det kan være svært at overskue den økonomiske del af at have mange gæster på besøg. Der findes forskellige måder, at man have gæster på besøg uden man selv skal stå med en stor uoverskuelig madlavning. Det handler først og fremmest om at gøre det klart for gæsterne, så de ved, hvad de kan forvente.

Bestil maden udefra, og eventuelt lad alle dele udgiften

Den helt nemme løsning er at bestille noget mad udefra, så man slet ikke skal stå med madlavningen inden gæsterne kommer. Man kan lave en liste, hvor alle gæsterne vælger, hvad de gerne vil bestille, og ellers kan man vente med at bestille maden, til når gæsterne er ankommet. Hvis man ikke har råd til den løsning, er der efterhånden en større og større andel af unge studerende, som bare splejser altså deles om udgiften. Dette bevidner om en kultur, hvor man gerne vil selskabet med hinanden uden at det skal blive til gene for nogen. Hvis du overvejer den løsning, så bestil mad her, hvor du kan få maden leveret lige til døren.

Alle kommer med en ret

Der findes også en anden løsning, hvor alle kommer med en ret, så man holder sammenskudsgilde. Det er også blevet meget populært særligt i større selskaber. Det er samtidigt rigtigt hyggeligt og sjovt, da man kan lære lidt om hinandens madvaner, og da der ofte kommer nogle sjove mad kombinationer.