Et sidste farvel i Faaborg

Dette indhold er sponsoreret

Døden er uundgåelig for os alle, og ligemeget om man er troende eller ej, er en begravelse, eller en bisættelse, en smuk og rituel måde at få sagt godt farvel til én man har kær. Det er naturligvis ikke alle, der har muligheden for at vælge selv, men dé, som har vælger ofte at blive begravet eller bisat et sted, der har en særlig betydning for dem. Er du, eller det menneske du skal begrave, fra sydfyn, eller har personen haft et tæt forhold til Faaborg, kan du kontakte en bedemand i Faaborg, der kan hjælpe dig med al det praktiske. 

Faaborg er en smuk by at blive stedt til hvile 

Hvis du planlægger din egen begravelse eller bisættelse, eller hvis du planlægger et andets menneskes sidste farvel, er Faaborg en smuk by at blive lagt i jorden. Faaborg er med sine 7.049 indbyggere placeret på fyns smukke sydkyst ved Faaborg Fjord. Faaborg er en historisk perle, og mange gamle huse i byen er yderst velbevarede. Faaborg Klokketårn er for eksempelvis fra 1400-tallet, og er oprindeligt en del af byens første kirke, Sct. Nicolai Kirke. Derudover kan man i byen se Vesterport, der, sammen med Mølleporten på Møn, er Danmarks eneste bevarede byport fra middelalderen. På Faaborg torv kan man opleve bronzeskulpturen Ymerbrønden, der er lavet af Kai Nielsen i 1912. Kunstværket forestiller urjætten Ymer, fra nordisk mytologi, der drikker mælk fra koen Audhumbla. Hvis du planlægger en begravelse eller en bisættelse for din nærmeste i Faaborg, er der altså mange ting at opleve i den skønne sydfynske by, når du kommer forbi med blomster og lys.

Begravelse versus bisættelse

Efter døden skal mange puttes i jorden, men mange vælger i stedet for begravelse at blive bisat. I danskernes sprog omtales begravelse og bisættelse dog ofte som synonymer, hvilket er en fejl. Der er nemlig stor forskel på de to former for afsked, og den afgørende forskel ligger i måden, hvorpå kisten bliver håndteret efter ceremonien i kirken. Ved en begravelse bæres kisten med den afdøde udenfor på kirkegården, hvorefter kisten sænkes ned i en gravplads. Ved en bisættelse bæres kisten med den afdøde ud i en rustvogn, som transporterer kisten til et krematorium, hvor kisten bliver brændt. Hvor kisten med den afdøde begraves i jorden på dagen for ceremonien, bliver urnen med den afdødes aske typisk nedsunket i jorden 8-14 dage efter bisættelsen.

Dette hjælper en bedemand med

Når en af dine nærmeste dør, er det ikke lovpligtigt at henvende sig til en bedemand. Mange foretrækker dog at få hjælp til alt det praktiske, der omgiver en begravelse eller en bisættelse, for et dødsfald kan være utrolig hårdt at håndtere for de pårørende. Dét, som en bedemand kan hjælpe med, i forbindelse med et sidste farvel, er for eksempelvis levering af kiste, levering af tøj til den afdøde, at lægge den afdøde i kisten og klæde afdøde på, rustvognskørsel, levering af urne og transportering af urne til krematorium. Det er også muligt selv at stå for kørslen til og fra kirken, men i så fald skal man følge straffelovens bestemmelser, så loven om usømmelig omgang med lig ikke overtrædes.